Ernesto i perspektiv

 

Ernesto Morretta är ett exklusivt varumärke som har gjort kvalitets kläder sedan 1934. Varumärket har nu tagit steget att ta bort alla mellanhänder, effektiviserat och lanserat varumärket på nätet. Detta för att vi vill erbjuda Alla lyxen att kunna bära det allra bästa till ett rimligt pris! 


Intervju med sonen till Grundaren till Ernesto Morretta, Emilio Morretta.


Hemstad:

Veneto


Vad jobbar Bolaget med just nu?
Vi har för bara en liten tid tillbaka valt att samarbeta med några unga entreprenörer från Sverige och Norge, för att kunna erbjuda våran fantastiskt produkt till alla genom nätet. Steg 1 är att erbjuda våra skjortor, sedan kommer vi att utöka vårt utbud.


Vad inspirerar dig?
Jag inspirerades genom min far som var en otrolig hantverkare. Det var i min unga ålder jag lärde mig att uppskatta fokus på detaljer och skapandet av en perfekt produkt. Jag har fört denna kunskap vidare. Jag inspireras idag av vad vi tror om framtiden och vad våra kunder efterfrågar, något vi har lärt att se och förstå genom en lång tid i branschen.


Vad gör Ernesto Morretta så speciellt?
Vi tror på att utmana normer och ge kunden variation. Genom att ge kunden möjligheten att själv skapa designen utifrån ett stort urval av de bästa tygerna i världen framställda av naturligt odlade råvaror och få ditt plagg sytt enligt traditionellt Italienskt hantverk.

Ernesto Morretta är känd för sitt höga kvalitet på hantverket, på tyger och att vi alltid leverar en produkt som kunderna känner sig nöjda med år efter år. Vi tillhör den stolta Italienska hantverksgenerationen, en generation som har tagit bolag i regionen Biella, Prato, Isernia, Venice och Como till toppen och idag används Italienskt hantverk som riktmärke på kvalitet! Även om vi har växt och har idag kunder över hela Italien, Mellan Östern, England och Sverige, är vi stolta över att aldrig ha lämnat vårat sätt att jobba på och alltid varit trogen vårt hantverk och historia. Vårt hantverk är idag känt för att vara estestiskt vackert, har fokus på detaljer och vi väljer bara dom bästa tygerna i Världen och jobbar med naturligt odlad bomull.

Vi tror på att detta gör oss unika!Det är mycket kultur i det du beskriver, mer som ett sätt att leva än något annat?
Det finns ett Italienskt ord för detta, Sprezzatura, vilket går att översätta nonchalant men betyder egentligen  precis det motsatta. Ett utryck som vart känt genom Renaissance-era Venetianske  diplomaten  Baldesar Castiglione, referear ordet till ett sätt att klä sig som framstår som mindre formellt men snyggt. Sprezzatura betyder också att ha fokus på detaljer, detta gör att man lyckas i allt utan att ens ha verkat anstränga sig och man får allting att verka så enkelt. Detta fångar essensen i attityden, hjärtat och kulturen som Ernesto Morretta har arbetat för så länge för att behålla.


Vilka är era konkurrenter och vad har ni som de saknar?
Vi konkurrerar mot både små och stora bolag från Italien, många av dessa är våra vänner och vi respekterar deras arbete. Sedan har vi nu också börjat konkurrera mot konkurrenter som bara är på nätet, till exempel Tailorstore.com och youtailor.com. Dessa har en relativ stark kundbas vad vi har förstått och har varit representerade i skandinavien/ norra Europa i några år nu. Deras skjortor är producerade i Asien och med asiatiska tyger, något vi tror tyvärr försämrar den kvalitet en produkt skall ha. Det är som att jämföra Ferrari med Mazda. Vi vill att kunden skall känna sig nöjd, glad och stolt över att bära en skjorta eller en kostym eller annat, och då behöver man dom bästa ingredienserna. Vi använder oss av Egyptiskt bomull från Giza – den helt klara bästa bomullen i världen där vi väljer ut varje bomulls bal vi önskar att göra våra tyger utav! Vi använder Europeiskt hantverk och genom hela processen så använder vi bara material som är naturligt nedbrytbart i naturen. Vi har ett prisläge som kan konkurrera mot vem som helst och en produkt som ingen kan konkurrera mot. Vi erbjuder inte våra kunder att bara designa sina kläder själva, de kan också välja från våran kollektion och bli inspirerade av stilikoner som vi sätter fokus på. Kunden kan välja att ta dessa i standardmått eller lägga in sina egna mått. Vi vill ge kunden friheten till att välja!

Vi har självklart också konkurrenter som massproduserar kläder, så som Armani, Ralph Lauren, Eton och Stenströms för att nämna några stk. Skillnaden gementemot dessa är att vi använder oss inte av tekniker som används i massproduktion för att snabba på att göra klart produkten när det är sådana stora volymer. Ta till exempel Eton som har funnits sedan 50-talet som gör ungefär 800.000 skjortor på ett år, och vi gör ungefär 12.000.


Tillverkar inte Ernesto Morretta sina skjortor utanför Italien numera?
Sant, men det här är viktigt att förstå; Ernesto Morretta har alltid varit hantverkare mer än något annat. Varumärket har överlevt genom att ha en trogen och återkommande kundbas, genom rekommendationer och word-of-mouth. Detta hade aldrig varit möjligt om vi inte hade tillhandahållit våra kunder handsydda kreationer och tyger som är de finaste i hela industrin. Det är vårt fokus på detaljer och långvariga kundtraditioner som har tagit Ernesto Morretta dit de är idag. För att kunna fortsätta vara konkurrenskraftiga på den internationella arenan har Ernesto Morretta tagit efter vad designhus som Diesel and Versace gjort och flyttat sina fabriker och produktion till Istanbul. Här arbetar duktiga och passionerade hantverkare som vi genom en mycket noggrann process har fört vidare till dessa hantverkare - alla hemligheter kring den unika Venetianska stilen som har passerat genom Ernesto familjen i generationer. Våran produkt är Designed in Italy, Crafted in Istanbul.


Vad är ditt mål med Ernesto Morretta?

Jag vill ta kunskapen, traditionen och kulturen av Venetiansk sömnad och hantverk och skapa ett framgångsrikt  internationellt vaumärke. För mig är det viktigt att minnas historien som hantverkare och vara trogen vårt sätt att jobba på. Det finns ingen annan familjedriven skräddare som  erbuder den här nivån av kvalitet och perfektion. Vi har som ett steg på vägen valt att lansera vårat varumärke och en webshop på nätet.  Jag tycker att det idag inte finns någon historia och själ I de webbaserade  företagen där ute, kvalitet går på bekostnad av pris och det vill vi ändra på. För att kunna hålla vad vi lovar, har vi också valt att expandera i en takt som gör detta möjligt.


    eller så kan du du läsa vidare om vårat HANTVERKTYGER, vår FABRIK eller vår SKJORTA.