Vårt hantverk

Ernesto Morretta är ett italienskt skrädderi som tillverkar skjortor med hög kvalitet. Alla skjortor är handsydda enligt traditionella venetianska tekniker. Företagets grundidé är att alltid erbjuda skjortor med perfekt passform.

Vissa saker i garderoben kan anses vara ytterst personliga - nästan intima. Tänk dig en en klocka, en ring, underkläder.. eller en skjorta. Vid en första anblick kan dessa ting uppfattas som helt olika, men alla har de faktiskt en specifik gemensam egenskap - alla bärs närmast huden. De ting som kommer i direktkontakt med kroppen kräver extrem komfort och stil, de skal vara som en naturlig förlängning av den person som bär dem.  

Varför är Ernesto Morretta skjorta Unik?

Ernesto Morrettas skjortor är handsydda; en process som tar 80 minuter per skjorta och som innefattar 52 olika delmoment.

  • Ärm- och sidostygnen görs i engelsk stil. Motsägelsefullt nog är de stygnen dock en italiensk uppfinning.
  • Stygnen görs i två delmoment med distinkt singelstygn, till skillnad från massproducerade skjortor där symaskinerna är utrustade med dubbla nålar och gör stygnen i ett delmoment.
  • Insida av ärm. För att undvika att skjortärmen glider upp utmed kroppens sidor använder vi en tidskonsumerade mer effektiv teknik som går ut på att skjortans armhåla skall vara placerad nära din egen. Detta ger i sin tur mer komfort och flexibilitet samt att du slipper att skjortan åker upp ur byxlinningen så fort du höjer armarna.
  • I ordning gjorda och stärkta manschetter och kragar.  Enligt den venetianska traditionen går både våra manschetter och kragar igenom en process med särskild stygnteknik och ett hemligt material som ger den styvhet som sammanfaller med såväl material som stil på skjortorna. Resultatet blir en oklanderlig krage och manschett som inte krymper och som alltid känns fräsch och smidig.
  • Borttagbara kraghållare. Kragen är utrustad med två ”fickor” där du finner två kraghållare. Dessa hållare är till för att ge din Ernesto Morretta skjortas krage rätt form.

 

En förenklad beskrivning av vår produktion

1. Pappersmönstret: Baserad på kundens mått, designers skär ut bitarna som skall bli din nya skjorta, därav skapandet av pappersmönster som blir projektplanen genom hela produktionen.


2. Tillskärning. Det förfinade tyget vi använder oss av kräver noggrann handtillskärning.  Det är så vi skapar perfektionen i formen och gör det till din skjorta som passar dig allra bäst.


3. Sömnad. De olika tygdelarna skall nu sys ihop på ett korrekt sätt. Processen följs i de sju handgjorda stegen för att skapa en själ i produkten. Ögat för detaljer och den venetianska tekniken förvandlas nu till en Ernesto Morretta skjorta.


4. Armhåla. En mycket svår process, där hemligheten ligger i att lägga armhålan så nära din som möjligt, men samtidigt ge arm och kropp utrymme så att det känns bekvämt. En korrekt sydd armhåla gör att inte hela skjortan följer med när du höjer armen. 


5. Kragen. Det mest kritiska momentet är broderingen av kragen, detta arbete utförs av specialutbildade experter.


6. Axlar. Den perfekta passformen på axelpartiet uppnås tack vare att de handsydda stygnen inte ger den spänning som massproducerade skjortor ofta har.


7. Mouche. Den lilla vita triangeln som håller ihop bak- och framstycket av skjortan och gör att delarna överenstämmer.


8. Knapphålen. Knapphålet som tillskärs och sys för hand, flexibelt och starkt för att hålla länge, ett litet mästerverk.


9. Knapp. Den gamla venetianska traditionen kräver ett särskilt fiskbensstygn, ett vackert stygn med lång hållbarhet.


    eller läs vidare om våran FABRIKTYGER eller om SKJORTOR.