OM SKJORTOR

Skjortkrage | Ernesto Morretta

Kragen är ofta den delen av skjorta som syns mest. Den syns under en kavaj, under en tröja och är också den delen som syns mest för att dina vänner, bekanta och andra alltid ser denna delen av skjorta först/ mest för att den är nära ansiktet. Även våra krager är förstärkta för att dom skall kunna stå upp och hålla formen år efter år, vask efter vask – en mycket krävanade process som du som skjortbärare kommer att uppskatta. 

Att välja rätt krage till din nya skjorta är ett av de viktigare valen du gör på vägen mot den perfekta skjortan. Det finns ett stort antal att välja emellan men de vanligaste förekommande är de du ser nedan. Följ ditt hjärta och var inte rädd för att experimentera lite för att få variation i din skjortgarderob. 

 

Namn

Bild

Setting

Höjd/ snibblängd

Förklaring

Button down

Formell/ uformell

 

Kallas ibland polokrage då polospelare gärna undvek att kragen fladdrade i deras ansikten under en häftig polomatch. Det blev snabbt en given krage USA efter att John Brooks från Brooks Brothers såg den under en brittisk polomatch och efter det valde denna till sin signaturkrage. Button down är en sportig krage utan kraglattor

Klassisk

Formell/ klassisk

 

Den klassiska Kent-kragen är litet spetsig. Kent-kragen anses vara en formell och diskret krage och en ”klassisk kombination” med kostym. På grund av sitt enkla karaktär passar den sig väl till de flesta tillfällen.

Cut Away

Formell/ Modern

 

Cut away kragen är väldigt populär på grund av sin mångsidighet. Denna krage är alltid ett säkert val. Den passar såväl små som stora slipsknutar och passar även bra om skjortan är något uppknäppt. Även trevlig med kostym,jacka, på affärsresan eller på restaurangen. Denna kvartsbreda krage är ett mellanting mellan Kent-kragen som är relativt smal och full spread. Ett stilrent allround-val för dig med eller utan slips.

Full Spread

Formell/ Modern

 

En ren och elegant krage där vinklingen mellan kragspetsarna och skjortans översta knapp liknas vid en likbent triangel. Full spread är den vidaste kragen vi erbjuder och är något bredaren är cut away- kragen. Full spread-kragen är utmärkt som affärs-krage men fortfarande formell och distinkt brittisk.

Double Torino

Formell/ Modern

 

En härlig mix av italiensk innovation och engelsk tradition. En blandning som har samma vidhet som en Cut away . Kragens höjd blir mer framträdande med två knappar istället för Cut away som endast har en.

Club

Uformell/ Klassisk

 

Kallas även Penny eller Eton krage, en mediumkrage med rundade hörn. Club kragen är i grunden samma som klassisk förutom att hörnen har rundats för en mjukare look. Kallas ibland även för ”Great Gatsby collar” då den var mycket populär på 1920-talet.

Art

Uformell/ Modern

 

En vid krage med rundade hörn.

Mao

Uformell/ klassisk

 

Mao eller Band är endast en informell krage, passar bra till mindre formella affärsändamål. Om du knäpper den översta knappen får en mer formell look och kan gärna bära en snygg blazer. Idag är den främst buren som en ledig krag men kan utan svårighet bäras till mer festliga tillfällen.


Utöver att välja kragtyp, så kan du välja detaljer så som om du vill ha kraghållare, styvheten på kragen och om du önskar det vit.


Kraghållare
Du kan välja att antigen ha insydda eller borttagbara. Vi rekommenderar att ta borttagbare, då kan du byta ut dessa, om dom slits ut tvätt

 

Kraghårdhet
Mjuk ger en mer sportig och ledig känsla. Normal är den vanligast förekommande och den vi rekommenderar dig om du är osäker. Hård är en mer styv krage.